La final de Lacuste in Eter 3


In saptamana premergatoare festivalului Plai, structura creata in cadrul workshopului Lacuste in Eter 3 a fost ridicata cu dibacia si perseverenta  unui grup mic de arhitecti si studenti la arhitectura. Workshopul Lacuste in Eter in acest an a plecat la drum alaturi de echipa de la Gradinita Grasshopper si motto-ul #morewithless, care uneori datorita unei greseli de scriere devenea #lesswithmore, ambele variante ajungand in final sa reflecte atmosfera din cadrul atelierului.

 

 

slide1

slide2

Pornind de la experienta dobandita in urma workshopurilor din anii trecuti, am recurs de aceasta data la impartirea in doua etape. Prima a fost dedicata unei sesiuni intense de training si form finding, de la machete si schite de mana pana la volumetrii la scara fabricate digital cu un laser cutter.

Din cele trei solutii dezvoltate de participanti, ne-am hotarat asupra celei care ridica o serie de provocari interesante. Au urmat o serie de variante generate pentru structura “reciprocal frame” cu machete executate la laser cutter, perioada in care volumetria finala incepea sa prinda contur.

slide3

slide4

Structura de tip “reciprocal frame” – RF – este formata dintr-o volumetrie 3d formata din grinzi sprijinite una de alta, generand o relatie de sustinere reciproca abia in punctul in care ultima grinda proiectata se sprijina pe prima din retea. Principiul structurii reciproce este cunoscut din perioada clasica, cu exemple concepute inclusiv de Leonardo Da Vinci. Totusi, a devenit atractiva ca  principiu de proiectare datorita tehnologiei de calcul, de la CAD la algoritmi de generare a structurii, oferind astfel posibilitatea de a genera iteratii la o volumetrie bazata pe o simplitate poetica.

Cu solutia finala de la algoritmi Grasshopper pana la model 3d si macheta, ne-am deplasat la festivalul Plai in locatia deja monopolizata de standul edukube. Ajunsi cu o saptamana inainte de festival am avut placerea sa fim martori la construirea unui festival extrem de reusit. Multumim pe aceasta cale sprijinului acordat de cei de la Plai.

slide5

Pentru executia instalatiei finale s-a optat pentru scanduri de lemn de 20/2 cm cu lungimi intre 135 si 170 cm si cu aproximtiv 500 de imbinari unice, transformand toata constructia intr-un puzzel 3d urias. Lacuste in Eter 3 s-a dovedit a fi un experiment reusit de imbinare a tehnologiilor de avangarda ale designului computational cu efectul de necontestat a firizului asupra unor scanduri de lemn.

slide6

Fiecare scandura sustine greutatea celorlalte si impreuna formeaza un sistem mai puternic decat individul, reprezentand uniune si reciprocitate. Si in acest spirit, o mana de arhitecti au ridicat structura in patru zile demonstrand potentialul mottoului de la inceput: #morewithless.

slide7

slide8

Multumim celor care s-au implicat in acest workshop: Andrei Ivanescu, Daniela Krohnert, Laura Ghita, Stefana Parascho din partea Gradinita Grasshopper, participantii de la Facultatea de Arhitectura din Timisoara: Vintila Raoul, Badoi Denisa, Prada Francesca, Ardelean Paul, Cauni Laurentiu Adi, Brudiu Manuel-Horia, Irksousi Mohamed, Avramescu Tudor, Comanescu George Sebastian care a crescut de la cursant la partener Gradinita Grasshopper si Lacatusu Alexandra.

Structura sta si datorita prietenilor nostri: Mirel Dragan, Zoli rockerul, Benone, Sinziana, Spiri de la Hostel Costel, barul Scart care ne-a ferit de ploaie, Ovi, si cei de la Tatratea pentru incalzirea spiritelor pe timpul fetivalului.

Fotografi: Daniel Tellman, Dani Skinder, Daniela Krohnert, Zoran Popovici, Andrei Ivanescu.

PS: La explorarea neasteptata a instalatie de catre cei mici, avem deja primele idei pentru instalatia de anul viitor.

slide9

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *